Follow us




Silver Dollar Game for Your Independence Day Party

 

We have a Independence Day tradition in our family- Whenever we get together for a family or reunion or party around Independence Day we play the “Silver Dollar” game. The Silver Dollar game is a game my Mom invented to encourage us to remember our American history and important United States facts.

Mom would ask a US history question and the first one to get the answer right would get a sliver dollar. Mom has a fun way off tossing the silver dollar to the winner- I’m not sure how to describe,  it  but basically she just tosses it to the family member that has the correct answer to the question.

clip_image002

Plan to play the Silver Dollar game at your Independence Day family reunion or party. Don’t have Silver Dollars? How about using 50 states quarters, red, white and blue taffy, or patriotic pencils?

Warning: If you’re family is competitive, like mine is, you may have to assign someone to be the judge and determine who is the first to raise their hand and watch out- even if you do get the answer right someone may just reach out and snatch your prize right out of the air, Oh well, it’s just part of the game and family fun!

clip_image004

Below are a list of questions you can use for your Silver Dollar game:

1. What is the title of the National Anthem? 

Answer: The Star Spangled Banner

2.  Which rights is guaranteed by the first amendment

Answer: Freedom of Religion

3.  What is the title of the head of a city government

Answer: Mayor

4.  Who has the ability to declare war? 

Answer: The Congress

5.  How many full terms may a Senator serve? 

Answer: No term limits for Senators

6.  How many full terms can a President serve?

Answer: 2

7.  How many years is a full term for a Representative? 

Answer: 2

8.  Which amendment sets the minimum voting age to 18? 

Answer: 26th

9.  Who becomes President if both the President and Vice President die?  

Answer: The Speaker of the House

10.  On July 4th, 1776 we declared Independence from whom? 

Answer: Great Britain

11.  How many branches of government do we have?

Answer: 3

12.  Which is part of the Judicial branch at the federal level?  

Answer: The Supreme Court

13.  Who elects the President of the United States? 

Answer: The Electoral College

14.  How many states are there? 

Answer: 50

15.  How many stripes are there on the American Flag? 

Answer: 13

16.  Who was the President of the United States during the civil war? 

Answer: Abraham Lincoln

17. What is the introduction to the Constitution called?
Answer: The Preamble

18. Who is the President of the United States?

Answer:  Barack H. Obama

19.  Who is the current Vice President of the United States? 

Answer: Joe Biden

20.  Why did the Pilgrims come to America? 

Answer: to find religious freedom

21.  How many total Senators are there? 

Answer: 100

22.  The Constitution has how many Amendments? 

Answer: 27

23. Who was the main writer of the Declaration of Independence?
Answer: Thomas Jefferson

24.  According to the Constitution, a person must meet certain requirements in order to be eligible to become President. Name one of these requirements.

Answer: Must be a natural born citizen of the United States; must be at least 35 years old by the time he/she will serve; must have lived in the United States for at least 14 years.

25. How many Presidents have been impeached

Answer: 2 Andrew Johnson and Bill Clinton.

26.  What is the Official Language of the United States? 

Answer: None

27.  Who was the first Vice President of the United States? 

Answer: John Adams

28.  Who said "Give me liberty or give me death?" 

Answer: Patrick Henry

29.  How many Presidents were assassinated while in office? 

Answer: 4 Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley, John F. Kennedy.

30. Is it ever appropriate to fly the flag upside down?

Answer: Yes, but only in an emergency. "The flag should never be displayed with the union down, except as a signal of dire distress in instances of extreme danger to life or property."

Be Sociable, Share!